tisdag 25 maj 2010
Nu är det dags att utvärdera!
För att logga in ange:
Användarnamn: ditt personnummer (ex.930101-1010)
Lösenord: De två första bokstäverna i ditt för- och efternamn (pesv om du heter Per Svensson)
Om du får problem med din inloggning kontaktar du genast Karin
Du ska utvärdera kursen Bok-Film-Blogg En liten chock
Har du inte varit med på filmdelen, så hoppar du bara över de frågor som handlar om film.
tisdag 4 maj 2010
Lev Kuleshov, som 1919 var med och etablerade världens första filmskola i dåvarande Sovjetunionen, är bl.a. känd för en rad experiment som visade vikten av montage...
Alltså, att en identisk bild/tagning kan tolkas helt olika när den placeras i olika sammanhang. Här är det exakt samma ansikte som först visar hunger, sedan sorg, och sedan något helt annat...
I nästa filmexempel bjuder filmregissören Alfred Hitchcock på ytterligare ett exempel på den s.k. "Kuleshov-effekten":
"Söt, gammal farbror..." eller "Snuskgubbe"?!
Kuleshov gjorde sina experiment innan ljudfilmen uppfanns... De tre filmexempel som följer visar hur även en del annat, bl.a. musik, ljudeffekter och berättarröst - tillsammans med lite selektiv klippning - kan påverka hur vi upplever och tolkar bilderna vi ser.
Man skulle kunna plugga till vadsomhelst med hjälp av YouTube... Här förklarar man hur den s.k "180-graders regeln" fungerar:
måndag 3 maj 2010
Lite filmteknik
torsdag 29 april 2010
Johanna Lindbäck skriver om er
http://www.bokhora.se/blog/skonlitteratur/romaner/2010/04/lyckad-och-mindre-lyckad-taglasning/
onsdag 28 april 2010
Green screen
Green screen handlar om att man utesluter den gröna färgen från filmen och gör de områden som är gröna i filmen genomskinliga. När man sedan redigerar filmen placerar man filmen över en annan film eller stillbild som då syns igenom de genomskinliga bitarna.
Ett problem till som dyker upp när man kameran rör sig är att bilden man vill placera i det gröna fältet inte följer med i rörelsen. Då måste man skapa en motion path i filmen, vilket innebär att man skapar punkter i filmklippet som berättar var den nya bilden ska befinna sig. Bilden på vatten, strand och en del av en båt som syns i klippet är hjälpligt upphängd utifrån 7 olika punkter och resultatet blir därefter. Ska man arbeta med den här tekniken är det ett tips att planera ordentligt innan. Se till att det finns mycket ljus, använd helst stativ. Ska du använda någon form av kamerarörelse - se till att det finns bra fasta punkter som hela tiden syns i bilden. Behöver du bara en punkt sparar du mycket tid efteråt. Bra exempel på fästpunkter är tavlor med mörka ramar mot ljusa väggar. Lyktstolpar eller trädstammar utomhus. Det ska vara objekt som inte rör sig. Omvänt kan tekniken användas om man vill att ett textobjekt ska följa en bil eller person som rör sig.
Johanna Lindbäck på Malmö latinskola
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgvEHogV95aEL0lvHmuajAdY84C1CE17L-hthWV1hyphenhyphenOiWrOgG2jJJ2DVhMfbm1YMtcXShU-Kq0JVPFPWekNessiUGyAqfoivQt4LvEYsxqNcodADZXxrUtfU8iHkWoyCOisZmzuWklaLsou/s320/johanna_lindback_0040_544x768.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh0xyHLjwNKFYxgx__Kx8B_Z55aKae41nqgDgISlPU6s9F2uROc-YpZzNTfdwMlCrb7iPzILHnYZZgwpLMTaxgziaRE-1DUSgbIprTQCjVxSnjHxxs-Q_o9yUg3grlzY4qLDc_3siZuexwh/s320/johanna_lindback_0011_768x768.jpg)
Många frågor handlade om karaktärerna om hur hon tänkte när hon skapade dem och varför de agerar som de gör i romanerna. Många undrade också om hon själv är någon av huvudpersonerna.— Nej jag är inte med i mina böcker. Men det är klart att allt man är med om och alla man träffar ger intryck som jag tar med delar av, förklarade Johanna Lindbäck.
Hon fick också milt kritiska frågor om det mycket flickaktiga bokomslaget. Det förklarade Lindbäck med att det är helt upp till förlaget och dess illustratörer att skapa omslagen. I just det här fallet ville förlaget vända sig till tjejer som läst en annan ungdomsroman med ett liknande omslag i en liknande rödrosa färg.
Flera elever undrade om hon inte kunde hon gjort lite mer miljö- och personbeskrivningar. Men sådana är oftast bara ointressanta, enligt Lindbäck.— Jag tycker själv det är tråkigt med miljöbeskrivningar. De brukar jag skumma igenom när jag själv läser så när jag skrev den här romanen hoppade jag helt enkelt över det.Efter mötena med latinskolans elever skyndade Lindbäck vidare till eleverna på Pauli.— Det är intressant för mig att möta mina läsare. De ställer frågor som varken jag eller förlaget riktigt tänkt på.
Den inställda flygtrafiken på grund av det isländska vulkanutbrottet hotade besöket men Johanna Lindbäck lyckades få tag i en av de sista tågbiljetterna och la lite längre tid på Malmöbesöket.— Hade inte eleverna varit så engagerade och jobbat så mycket med boken och bloggat hade jag nog inte gjort mig så mycket besvär för att komma ner.
torsdag 15 april 2010
Frågor från Johanna
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
Om man ska döma boken från dess omslag så kan man få uppfattningen att det är en tjejbok. Men efter att man har läst den så tycker jag att det är en killbok eftersom huvudpersonen är en kille och boken handlar mest om hur han tänker och känner inför olika saker.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
Jag tycker att det skulle vara bättre om det hade funnits mer beskrivningar på de olika karaktärerna för att utan beskrivningar så kan det vara svårt att föreställa sig hur personerna i boken ser ut, och då blir det lite långtråkigt.
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
Det tror jag inte. Gustav var ju kär i Eva och han var inte ute efter en seriös relation utan mer efter sex, och det står ju i boken. Dessutom så hade Elin en pojkvän. Så jag tror inte att det hade funkat mellan de.
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
Jag tror inte att hon ville Gustav något speciellt. Hon kanske bara försökte vara vänlig men skickade ut fel vibbar vilket då gjorde att Gustav missförstod henne och trodde att hon var intresserad av honom.
onsdag 14 april 2010
Frågor från Johanna
Jag tycker att omslaget är väldigt ''tjejigt' eftersom det är mycket rosa, blommor m.m men däremot så tycker jag att innehållet är varken tjejigt eller något annat utan det är neutralt och kan läsas både av tjejer och killar. Även om det är en kärleks bok så tror jag att vissa killar kan känna igen sig vid Gustavs situation. Därför är det en neutral bok men omslaget lockar inte killar till att läsa boken .Jag tror även de som är äldre lockas inte till denna bok p.g.a av att den är en ungdomlig bok.
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
Jag tror inte det hade fungerat ''relationen'' mellan lärare och elev. Det låter nog fördomsfullt men det är mer oskyldigt när det är en kille medans det känns mer skyldigt när det är en tjej. Men jag säger inte att det är omöjligt.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
För mig har utseendet ingen betydelse men det är alltid mycket roligare ifall du inte beskriver personerna så detaljerad eftersom det är roligare att använda sin fantasi och på så sätt blir boken mycket bättre samma gäller för miljön . Så klart ska du ge några ledtrådar så man inte cyklar, typ jag har ett så ganska brett fantasi så fort ingen ger några ledtrådar tror jag att jag är i Amerika och ja då föreställer mig karaktärerna som kändisar.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
Klart det är realistiskt. Jag menar det är många som har förväntningar men det är inte alla som uppfyller dessa förväntningar. Gustav hade för höga förväntningar enligt min uppfattning , han var blyg och ganska feg och det var nog därför han inte uppfyllde allt. Sure, om man verkligen vill så kan man men det kommer att vara tufft att var någon man inte är och oftast kommer ditt riktiga jag ut på ett eller annat sätt.
Frågor från Johanna
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin t.ex.?
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
Frågor från Johanna
.2. Varför har du valt att skriva en sådan här bok är det p.g.a av egna erfarenheter ?
.3. Vad är din egen personliga åsikt om boken , fanns det något i boken du var missnöjd med?
Frågor från Johanna.
2. När man kollar på omslaget tänker man direkt att det är en tjejbok, själva berättelsen har i sig vad tjejer tycker om, vilket är drama, romantik o.v.s... Därför tycker jag att den är en tjejbok, men killar kan också läsa den, beroende på vilken smak man har. Men själva innehållet handlar om en kille och därför tycker jag att omslaget ser lite konstigt ut.
3. Jag kan faktiskt tänka Gustav vara en tjej i berättelsen. Sådant kan hända på riktigt, och det är ganska spännande att läsa om. Men samtidigt känns det lite konstigt att en tjej blir kär i hennes lärare och senare i tiden kanske startar ett förhållande med honom. Det hade varit kul om en tjej hade haft Gustavs synvinkel, då hade vi tjejer stött på saker och tankar som nämns i boken som vi själva hade kunnat identifiera oss med.
4. Jag tycker om när en författare beskriver personen mycket, det får mig att se en hel bild framför mig av personen vilket är något bra. Då behöver man inte anstränga eller koncentrera sig så mycket på hur personen ser ut i boken utan fokuserar på det viktiga. Ibland distraheras man och bara tänker på hur personerna i boken ser ut och det är lite jobbigt.
5. Jag kan tänka mig ungdomar som vill eller har tänkt på att förändra sig innan gymnasiet startat. Många vill börja om från början, andra vill kanske bara följa deras drömmar så som Gustav. Det är absolut inget fel med att förändra sig och börja om, när man är vid en tånårs ålder.
6. Jag tror inte att de hade blivit tillsammans på detdirekta, utan det hade tagit en tid, Elin hade tänkt på om Gustav är den rätta för henne eller inte. Hade inte Gustav klantat sig på det viset hade inte Elin behövt ta avstånd från honom.
7. Slutet var sisådär, man fick inte det man hade hoppats på, men det hade iallafall ett lyckligt slut för hans pappa. Jag tyckte synd om Gustav han fick varken Eva eller Elin. Jag hade hoppats på att Gustav och Elin börjat om på nytt och startat ett förhållande.
8. Evas beteende mot Gustav var lite konstig, ena sekunden fikade hon med honom och andra sekunden var det som om han inte existerade för henne. Jag undrar också vad hon egentligen ville med Gustav?
tisdag 13 april 2010
Svar på Johanna's frågor.
2.Boken utseende kan "skrämma" många killar ifrån att spontant välja den i biblioteket men när man väl har läst den så är den inte så illa. hade bokens omslag varit annorlunda så hade kanske fler killar valt den av själv ja.
3. Det är bättre att du bara ger några få ledtrådar för att det tvingar läsaren till att använda sin egen fantasi till att gissa sig hur karaktären ser ut. på det sättet är boken mer intressant.
4. I "real life" ja absolut. det är jätte vanligt att man ändrar sig mycket under gymnasietiden. men i Gustavs tillfälle är det lite annorlunda för att han tar sig vatten över huvudet. han vill bli mer social och skaffa tjej osv. men han är helt enkelt för feg. han är rädd för att ta chanser. han vågar inte säga vad han tycker o tänker i vissa tillfällen för att han är rädd för att det ska ge backslag. man får intrycket av att han är den nervösa typen omhan verkligen vill försöka ändra sig kan han inte vara rädd för misslyckas, för att man måste misslyckas för att lyckas.
Frågor från Johanna
Några av er tyckte det blev enformigt att man bara fick hans synvinkel hela tiden, men hade det varit möjligt för historien om man även fått Jacks, Evas eller Elins? Hade inte historien blivit alldeles för tydlig då, inte så många chockar?
Jag tycker att han är den mest trovärdiga berättaren du kunde ha valt utan att förstöra överraskningarna Det hade varit helt ok att byta berättaren så länge det inte hade förvarnat oss om de kommande händelserna. Det hade varit kul att veta vad Jack kände när Gustav åkte till Stockholm och vad han gjorde då. Det kunde vara bra med Eva som berättare också, men då hade du som författare fått bestämma om det skulle vara tydligt att hon inte var intresserad av Gustav eller om du skulle vilja dölja det. Det var ju inte riktigt en chock.
Jag tycker att man kan lite på Gustav för att han känns neutral, han gör allt av en anledning och han visar hur han känner.
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skol bibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
Jag tycker att det är en tjejbok, inte bara på grund av omslaget utan också på grund av innehållet. Huvudpersonen är en kille, men boken handlar ändå om saker som de flesta tjejer gillar att läsa om, kärlek och drama.
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
Jag tycker inte att den hade funkat, om Gustav hade varit en tjej som blev kär i en manlig lärare så hade läraren uppfattas som snuskig och pervers. Även om läraren sa nej till bion så hade det ändå blivit så, signalerna innan dess var så pass tydliga.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
På ett sätt är det bra, man vill inte veta för ingående, men jag hade problem med att se dom framför mig. Jag fick ingen tydlig bild av hur dom såg ut. det hade varit bättre med lite mer beskrivningar.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
Ja, vissa gör nog det. Det är en ny start och då har man en chans att förändras. Vissa tar chansen, andra är nöjda med hur dom är.
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
Tror inte det, även om han inte hade klantat sig så gillar han ju fortfarande Eva. Det stod inte om henne senare i boken, om hans känslor för henne så det är svårt att säga.
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
Det känns som att slutet är bra, han är på god fot med sin pappa och de har kul tillsammans. Elin och Gustav fortsätter vara vänner och håller kontakten även om hon jobbar utomlands.
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
Jag tror att hon betedde sig mot honom som hon gjorde mot Jack för att dom är så lika, men hon visste inte att hon gjorde det, det var undermedvetet.
Frågor till Johanna.
2. Hur lång tid tar det för dig för att skriva en bok?
3. Hur mycket tjäna du på denna bok en liten chock?
Frågor till Johanna.
2.Gustav får ju en stor social förändring i 3:an i o med att han blir mer pratsam vågar öppna sig mer osv. men ändå så lyckades han inte helt. varför slutade boken så?
3. hur lång tid tog det att skriva boken?
Frågor till Johanna
2. Varför skriver du? Vad ger skrivandet dig?
3. Hur gör du för att hitta på handlingen i böckerna? (research, hittar på, studerar omgivningen?)
måndag 12 april 2010
Frågor till Johanna.
2. Hur kom det sig att du blev en författare?
3. Kommer du fortsätta med att skriva fler böcker, ifall ja, vilka sorts böcker hade du valt att skriva om?
Frågor till Johanna
2. Varför började du skriva?
3.Har du någon du ser upp till inom ditt yrke?
torsdag 8 april 2010
Frågor till Johanna
tisdag 6 april 2010
Författarbesök
Johanna har ställt några frågor till er som hon vill att ni ska svara på. Ni ska ha svarat på minst 4 av hennes 8 frågor senast torsdagen den 15 april klockan 16.00. Helst ska ni svara på alla såklart. Rubriken för inlägget ska vara Frågor från Johanna och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.
1. Känns Gustav som en trovärdig berättare? Dvs, litar man på vad han tycker och tänker, och hur han tror att de andra uppfattar honom?
Några av er tyckte det blev enformigt att man bara fick hans synvinkel hela tiden, men hade det varit möjligt för historien om man även fått Jacks, Evas eller Elins? Hade inte historien blivit alldeles för tydlig då, inte så många chockar?
2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?
3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.
4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.
5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?
6. Om Gustav inte klantat sig så med Elin, tror ni de hade blivit tillsammans då?
7. Hur tolkar ni slutet? Är det ett bra slut för Gustav? Vad händer med honom och Elin tex?
8. Hur ska man förstå Evas beteende? Vad ville hon med Gustav egentligen?
måndag 5 april 2010
Svar:
Berättelsen utspelar sig i Sverige, Umeå men även lite Amerika mot slutet. Handlingen utspelar sig mest bland allmänna platser så som skola, lägenhet, badhus och utomhus m.m. Jag tänkte på platserna medan jag läste och kunde föreställa dem klart och tydligt baserad på mina egna erfarenheter trots brist på beskrivning. Det fanns inget spännande eller intressant med bokens miljö eftersom det var vardagligt och ganska vanligt , en annan sak som gjorde det svårt för en att föreställa dessa platser var den dåliga beskrivningen. Men jag gilla att författaren beskrev platserna otydligt eftersom man fick fantisera och bestämma hur platserna skulle se ut.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Enligt min uppfattning så är syftet med boken att det handlar inte om att vara någon annan utan det handlar om att vara sig själv för att drömma om den du skulle önska att du var är bara att ödsla bort den du är och när du är dej själv så slipper du en massa bekymmer och konsekvenser. Men jag tror även författaren vill visa hur ett tonårsliv kan se ut.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej jag har inte upplevt något liknande. Däremot så tror jag att många ungdomar kan relatera eller känna igen sig , för att det är ganska vanligt. Många försöker påbörja ett nytt kapitel i sitt liv när de börjar gymnasiet och därför försöker de vara någon de inte är eller tvärtom.
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
När jag såg omslaget så var det ganska mycket rosa , blommor och ganska ''tjejigt'' . Min första tanke var att den var en typisk ''tjejbok'' vilket jag inte gillade eftersom det är inte min typ av bok . Dessutom så tror jag att den var ingen höjdare bland killarna p.g.a dens omslag. Titeln ''En liten chock'' levde upp till sin titel eftersom när Gustav såg sin pappa dejta Eva var det en liten chock. Titeln är för mäktig för berättelsen enligt mig men sedan när jag tänker efter så var det ju en liten chock även om man förväntat sig något större.
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Mitt kapitel hade slutat med att Jack och Evas relation hade tagit slut p.g.a Gustav eftersom Jack vill inte att något ska komma mellan dem. Gustav och Jacks relation blir bara starkare med tiden och de bestämmer sig att bosätta sig i Amerika , där de båda påbörjar ett nytt kapitel i sitt liv för gott. Jack hitta sin livs stora kärlek och Gustav uppfyllde alla sina förväntningar bara genom att vara sig själv vilket var hans stora läxa. Dessvärre var det ett tråkigt slut för Eva eftersom hon insåg att Jack var hennes liv största kärlek och därmed kunde hon inte sluta tänka på honom. Efter två års av depression så fick hon för sig att kidnappa jack vilket var ingen bra ide eftersom hon misslyckades och hamna på ett psykhem.
torsdag 1 april 2010
Svar:
Den utspelar sig i Sverige, Umeå. Berättelsen utspelar sig mest i skolan, hemma, i cafeterior och även utomhus. Jag fick faktiskt föreställa mig platserna medan jag läste, eftersom det fanns inte så många beskrivningar i boken, så man får själv föreställa sig hur platserna, och miljön ser ut. Författaren ville inte ge exakta detaljer, utan man får själv fantisera sig fram och med det tycker jag att det båda har för-och nackdelar, man kan själv bestämma hur långt man kan fantisera om olika händelser, inte som den där boken Låt den rätta komma in, där fick man läsa boken och se framför sig miljön och annat, men i denna bok kunde man själv avgöra hur platser och ting skulle se ut. Bokens miljö var si sådär, den var ganska vanlig eftersom den handlade om en vanlig kille och om hans vardagliga liv. Men jag tycker fortfarande att själva berättelsen var ganska bra.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och "helt vanlig". Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den ?
Jag tror hon vill sända ut ett budskap som handlar om hur det kan vara för vissa elever under deras tid i gymnasiet. Många kan känna igen sig i sådana situationer, tex när Gustav började få känslor för Eva...
Bokens handlig var ganska okej, men det som gjorde den en aning bättre var att hon la till lite roliga grejer och det fick en att vilja läsa den ännu mer. Jag tror att hon skrev den boken, pga att hon kanske har en stor erfaranhet av att vara gymnasie lärare, eller att hon själv har varit med om något sådant.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej, jag har aldrig blivit kär i min lärare, eller rymt pga att jag bråkat med mina föräldrar, men visst kan man ibland känna sig i sådana situationer som Gustav befann sig i. Då får man helt enkelt gå vidare och leva livet.
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
När jag såg omslaget, blev jag glad eftersom den riktades till unga tjejer. Den röda boken med rosa blommor var något som verkligen lockade mig och fick mig att vilja läsa den. Jag tyckte synd om killarna i vår klass som var tvugna att läsa en sådan bok, eftersom den hade aldrig lockat killar med ett sådant omslag.
" En liten chock" var en ganska intressant titel, jag tänkte mig att något stort skulle inträffa, något som verkligen hade chockat en, men när man väl hade läst klart boken fick man inte det man hade förväntat sig. Bokens slut fick mig att bli lite besviken... Jag hade förväntat mig lite mera. Det kändes inte som ett slut.
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt kapitel sluta?
Gustav och Jack är i Usa på semester, har det skönt och roligt. De börjar utveckla sin relation dag för dag.
Mitt kapitel hade slutat med att Eva blir tillsammans med Jack och Elin gör slut med Johan och får ihop det med Gustav. Gustav får det han hoppades på innan han började gymnasiet, att få en flickvän, han får även en bättre relation med Jack. Jack startar äntligen en allvarlig relation och det är somsagt med Eva, han slutar helt enklet vänsterprassla.
Svar:
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
onsdag 31 mars 2010
svaren
Berättelsen utspelar sin i Umeå men också i Stockholm dit Gustav flyr för att ta ett livet "break" för att lugna sig efter att han såg Jack med Eva. Den utspelar sig för det mesta i Jacks och Gustavs lägenhet och i skolan.
När jag läste boken så tänkte jag inte mycket på miljöerna och hur de såg ut. Författaren hade inte beskrivit miljön alls och pga det så kunde man inte få bilder i huvudet lika lätt som i andra böcker där miljön beskrivs med flera detaljer. Om jag ska gilla en bok så ska den ha många beskrivningar och detaljer, så jag tycker att miljön varken var intressant eller spännande.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Hon har nog skrivit den för att ge läsaren en bild av hur ett tonårsliv kan se ut, men hon skrev också vissa saker som kanske inte händer i ett vanligt tonårsliv egentligen, så man kan säga att hon la till en del roliga saker för att kanske göra boken mer spännande och läsvärd.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej, min mamma har inte dött i cancer, jag har aldrig blivit kär i en lärare, rymt osv, men visst kan vissa dagar se ut som Gustavs ibland.
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Titeln "En liten chock" får en att förvänta sig en vändpunkt, eller ett chockerande slut, men det är ju något som uteblev. Det står klart och tydligt "En liten chock" men ändå så förväntade jag mig något stort, men inget blev av. Sen så tycker jag att boken har ett "tjejigt" omslag då den är rosa med blommor osv. Vid första titten Den verkar vara riktad mot tjejer för jag tror inte att någon kille ens hade intresserats av boken pga dess omslag.
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Jag hade skrivit något chockerande, som tex att Eva blir tillsammans med Gustav för att verkligen göra så att titeln ska passa in. Sen hade jag också haft massa miljöbeskrivningar.
De sista svaren
Berättelsen utspelar sig i en gymnasieskola i Sverige och i staden/byn som skolan ligger i. Den utspelar sig även i Jack och Gustavs lägenhet. I slutet är de även i Stockholm och Amerika.
När jag läste tänkte jag mest "skola", "lägenhet" etc. Det fanns inte så mycket beskrivningar så jag kunde inte föreställa mig platserna. Platserna var inte speciella, de var väldigt normala och det fanns inget intressant där så de var inte spännande. Dock var personerna som var där mer intressanta.
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
Jag tror att hon vill ge läsaren en bild av hur en gymnasieelevs liv kan se ut. Sedan lade hon till lite roliga saker så att den skulle vara läsvärd. Hon kan ha skrivit den för att visa vad hon har erfarenhet av.
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
Nej, jag har aldrig varit kär i en lärare och jag har aldrig dragit till Stockholm för att en av mina föräldrar fick ihop det med någon jag gillar. Inga av mina kompisar har heller varit kär i en lärare.
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
Jag tolkar det som att det skulle vara en tjejbok. Blommor och rosa, det känns inte som om den riktar sig till killar. Titeln väcker intresse och får en att tro att något speciellt kan hända - vilket det gör. Dock tycker jag inte att titeln syftar på chockerna som Elin och Gustav jobbar på utan chocken Gustav får när han ser Jack och Eva.
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
Jack och Gustav är på semester i Amerika och ska sen åka hem. Antagligen börjar Gustav studera vidare och Jack fortsätter undervisa. Förhoppningsvis blir deras relation ännu bättre.
Om jag fick skriva ett sista kapitel så skulle Jack och Gustav stöta på Eva i en miljö där de inte kan smita iväg. Sedan skulle de få uthärda en stund tillsammans. Jag vet inte om jag hade gjort så att de hade uppfört sig ok eller om de hade varit osams. Jag hade visat att Jack och Gustavs relation hade blivit bättre.
tisdag 23 mars 2010
Boksamtal 3
1. Var utspelar sig berättelsen? Tänkte du överhuvudtaget på platsen medan du läste? Var bokens miljö spännande eller intressant i sig?
2. Handlingen i boken kan tyckas vardaglig och ”helt vanlig”. Vad tror du att författaren vill berätta med boken? Varför har hon skrivit den?
3. Har något av det som händer i boken någonsin hänt dig?
4. Hur tolkar du bokens omslag och titel?
5. Vad händer sen efter bokens slut? Hur skulle ditt sista kapitel sluta?
På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.
Bra samtal
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiD4iIgACiBlbSxQaNK1dvynyc-t4QyRLbx75uvoavVM9ExAhPfqzhdGTReWw0RcKGFDgnij0NFMrVnhZfr1PKqBHregkTnpig372MDEvttNROH5aDcBXFxCmjUA-UTydbt0kEqWhLbXqWj/s320/ros.jpg)
söndag 21 mars 2010
Det är Gustav som berättar historien och han tydliggör olika åsikter om alla. Man får reda på mycket av honom som bland annat att han gillar att läsa, skriva och att umgås med Eva.
Det finns tre karaktärer som nämns ofta i boken och det är Eva , Elin och Jack. Han har olika känslor för dessa tre karaktärer i boken och det visar han ganska så tydligt. Som tex Elin där han beskriver om hur mycket han gillar hennes närvaro .Trots att hon har en pojkvän bjuder hon ut Gustav på bio och fika och sänder en massa vibbar där hon visar att hon gillar honom , men trots allt så känns det som om Gustav inte är medveten om det . Enligt mig är det fel av Elin att sända ut sådana vibbar med tanke på att hon har en pojkvän.
Sedan har vi Jack som är Gustavs pappa, han försöker vara så bra far som möjligt genom att bry sig om honom. Det vill säga gottgöra den tid han inte var en bra fader men trots detta lyckas Gustav hitta det minsta lilla felet för att hata honom.
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Jag blev mest intresserad av Gustav dels för att han är huvudrollen i boken men dels för hur han lyckats förändra sin personlighet. På grund av Eva så har han lyckats att ändra på sin personlighet på ett sådant sätt där han är mer social av sig när han möter nytt folk vilket är bara en fördel för honom alltså något positivt.
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Jag tycker att Jacks agerande har förändrats på ett positivt sätt. Han försöker verkligen att gottgöra den tiden han var en dålig fader och försöker visa att han bryr sig om Gustav och är villig att förändras och få en bättre relation. Men jag tycker dock inte om att han ger Gustav all den friheten på grund av att han försöker vara en ''bra pappa '' för man måste ha sina gränser. Men trots allt detta känns det som om Gustav inte vill ge Jack en ny chans utan letar efter andra anledningar för att hata honom .
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Ja klart, för att handlingen utspelar sig vid en miljö hon varit med om . Dessutom har hon nog erfarenheter som gymnasielärare vilket underlättar hennes beskrivningar vid en sådan miljö.
Kanske har hon upplevt något liknande eller så har hon sett något liknande som också påverkar bokens innehåll. Hon vet helt enkelt hur elever och lärare beter sig samt skriver.
1, Vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
Gustav gillar att umgås med sina vänner, kompisar och familj men även att läsa och skriva , men han är dock inte intresserad av sport. Gustav tar sina studier på allvar och är även intresserad av tjejers uppmärksamhet.
Hans förväntningar på gymnasiet är nya vänner , ny personlighet och en flickvän eller någon han kan ha samlag med vilket tydliggör hans ambitioner.
2, Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
De hade en underbar stund. De umgicks och pratade som vänner. Eva var mer som en kompis än en lärare. Hon var helt enkelt social av sig och de hade det trevligt.
3, Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
Gustav förändras på ett positivt sätt. Han är mer våglig samt social. Dessutom får han en ny personlighet vilket är en av hans förväntningar på gymnasiet. Hans studier förbättras även på grund av att han vill imponera på Eva. Man kan nästan tro att han är intresserad av henne.
4, Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Han tyckte det var trevligt att vara med på mötet med några snygga tjejer . Men man fick känslan av att han kom dit mest för de snygga tjejerna. En annan känsla man fick under mötet var att han var ganska osäker på sig själv på grund av att han inte ''passa in''.
Svar:
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det personerna gör eller inte? Vad tycker du?
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
3.
Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Svar.
Det är Gustav som berättar historien. Gustav gillar att umgås med Elin och hans vänner men han har fortfarande känslor för Eva. Han brukar alltid beskriva hur Eva ser ut, hur hon luktar och hur hon klär sig, han pratar alltid gott om henne. Två andra personer som oftast brukar nämnas är hans pappa Jack och hans vän Elin. Gustav och Elin har många intressen och det märker man när han berättar om henne. När man läser om Jack, får man oftast reda på att han har intresse för att festa, umgås med unga tjejer och vara ute på sena kvällar.
Hittills har han bara negativa åsikter om sin pappa, han påpekar att Jack tar hela tiden hem unga tjejer, är ute och festar och det väcker tankar för läsaren. Jag tänker alltid på varför han gör det, det känns som att han sårar sin pappa.
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Elin, antar jag. Hon är en intressant tjej. Även om hon har pojkvän och har ett seriöst förhållande med honom, umgås hon ändå med Gustav så som vänner gör. Hon har tid för honom. Elin verkar vara lite mystisk, och med det menar jag att hon kanske börjar få känslor för Gustav. Hon bjuder hem honom på middag, bio och även fika, då undrar man om det här kommer att leda till något. Elin och Gustavs vänskap utvecklas dag för dag och det är något bra för min del, därför att de passar ihop.
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Förr var han si sådär, men nu börjar han ta mera ansvar både för Gustav och hemmet. Han försöker verkligen utveckla deras relation på ett bra sätt, tex. genom att ta honom hos psykologen för att prata om hur de ligger till som far och son, de börjar gå och simma tillsammans, det tycker jag han lyckas med. Han är en ganska bra pappa, men bör bestämma lite mera om Gustav. Han försöker vara en snäll pappa och det tycker jag att han lyckas med. Det som gjorde mig lite chockad var att Jack inte gjorde något när han fick reda på att Gustav skulle ut och dricka, om man verkligen vill att barnet inte ska hålla på med sådana grejer så ska man säga ifrån, och det är det som är problemet med Jack. Han agerar inte på sådana händelser, utan fokuserar mera på att åka till psykologen och prata känslor, det tycker jag är bra men han borde säga ifrån när det uppträder likadana händelser.
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Ja det gör det, därför att författaren har varit med om sådana händelser och vet hur det verkligen är. Därför kan innehållet stämma, när man väl läser boken. Författaren vet vad hon skriver om, som erfarenhet av att vara gymnasielärare vet hon vad elever, lärare tänker på och därför tar hon upp det i boken, vilket är något bra.
Svar
Jag tror att det antingen är författaren eller G
![Lägg till bild](http://www.blogger.com/img/blank.gif)
När man läser boken så får man en känsla att Gustav ogillar och undviker Jack, hans pappa. Men jag förstår inte varför. Hans pappa har tagit hand om honom sen de kom till Sverige. Men i vissa fall så kan man faktiskt tycka att Jack är lite jobbig när han hela tiden frågar Gustav saker som han inte vill prata om. Dock så frågar han för Gustavs bästa, och det visar att Jack bryr sig om honom, och vill gärna ha en bra relation med honom, men det förstår inte Gustav ännu.
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Den jag blev mest intresserad av var Eva. Hennes konstiga beteende gör att man blir automatiskt intresserad. Man förstår inte varför hon i början är så vänskaplig med sin elev och efter en tid bara ignorerar honom, utan någon som helst anledning. Därför tycker jag att hon är intressant.
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Man märker väldigt snabbt att Jack verkligen bryr sig och vill gottgöra allt som han har gjort mot Gustav och Berit när han tex gick och låg runt när Berit, Gustavs mamma var döende i cancer. Han vill få en bättre relation till sin son och det tycker jag är bra, att han verkligen försöker. Han var ingen bra pappa innan, men nu kan man nästan ändra sin åsikt med tanke på hur mycket han faktiskt kämpar för att få den där pappa-och-son relationen.
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Det tycker jag absolut att det gör. Om författaren är/var gymnasielärare så har hon träffat på många och lärt känna många som Gustav. Hon vet ganska mycket hur elever på gymnasiet beter sig och vilka tankar de har. Och ens bakgrund påverkar givetvis sättet man skriver på.
lördag 20 mars 2010
Svar
Det är Gustav som berättar. Han har olika uppfattningar om alla, men han gillar de flesta tjejerna. Speciellt Elin. Han tycker att det är upphetsande att hon sitter så nära honom och andas vid hans öra. Det Elin gör påverkar Gustav, han gillar hennes närmanden och hennes sätt att vara. Hon bjuder med honom på bio och fika, på något sätt känns det som att hon gillar honom. Jag tror inte att Gustav är medveten om detta och ser det endast som att deras vänskapliga band stärks. Jag tycker att om så är fallet så borde Elin tänka på att hon redan har en pojkvän.
Gustav är väldigt arg på sin pappa och verkar ha hittat anledningar till att hata honom. Han vet inte riktigt vad han ska tänka om honom. Han har alltid ställt upp för honom och flyttade även till Sverige för att ta hand om Berit och honom. Gustav tycker att Jack är besvärlig i vissa avseenden, som när han börjar fråga frågor om festen. Han inser inte att det är hans eget bästa som Jack oroar sig för. Jag tycker att Jack gör sitt bästa för att göra deras relation bättre och för att ta hand om Gustav Dock inser inte Gustav det direkt men det kommer långsamt fram för honom.
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
Jack, jag tycker att han är en intressant karaktär. Han är bestämd med vad han vill och han har i det här stycket börjat uppföra sig som en riktig ansvarsfull pappa. Han försöker hindra Gustav från att dricka sig full, men låter honom sedan gå. Han tog sedan hand om Gustav men han pysslade inte om honom. Det tycker jag inte att han förtjänade. Det är väldigt intressant att han är en kvinnokarl också. Det gör att han får en lite annorlunda sida, men den passar in på honom som person. Jag tror inte att han är en så förfärlig person som Gustav ibland tycker att han är.
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
Ja, han är en bra pappa. Som jag nämnde tidigare så tycker jag att han börjat bli ansvarsfull och han gör sitt bästa för att hålla ihop familjen. Han uttrycker sina åsikter om vad Gustav gör och försöker att få honom att inte begå några misstag. Efter att de bråkat så försonas de på ett bra sätt. Jack är tydlig med vad han vill och vad han förväntar sig. Det är bra att han låter Gustav göra som han vill och ger honom mer frihet. det ger bra inverkan, särskilt på badhuset.
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
Jag vet inte riktigt, men jag tror att de påverkar de flesta lärarnas karaktärer. Kanske också några av elevernas. Jag tror att det kan ge lärarna och elever olika stereotyper. Den snälla läraren, den busiga eleven. Det kan även ge elevena olika känslor inför olika händelser. T.ex. att komma för sent. Redan på första sidan i boken händer det. det verkar inte som att Gustav bryr sig att dugg om det men han verkar i övrigt vara en ambigös elev som siktar högt. Då borde han ju känna lite skuld och ånger för det även om det inte är den ordinarie läraren som undervisar.
tisdag 16 mars 2010
Boksamtal 2
1. Vem är det som berättar historien? Vad tycker berättaren om personerna som hon/han berättar om? Tycker berättaren om det som händer och det personerna gör eller inte? Vad tycker du?
2. Vilken av personerna blev du mest intresserad av?
3. Vad tycker du om Jacks agerande och sätt? Är han en bra pappa?
4. Påverkar författarens bakgrund som gymnasielärare innehållet i boken?
På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.
måndag 15 mars 2010
Svar
De förväntningar han har i gymnasiet är en flickvän, en ny personlighet och nya kompisar som har samma intressen som han själv. När man läser så förstår man att han gillar skriva, men det sägs inte direkt. Han tycker inte om sport.
2. Hur uppträder Eva mot Gustav på kafeet?
Eva var mer som än kompis än en lärare mot honom. De hade det trevligt och Eva var väldigt social. Man kunde nästan tro att de var klasskompisar.
3. Hur förändrades Gustav sedan han träffade Eva?
Han blir mer öppen, snyggar till sig och anstränger sig mer. Han vill visa en ny sida av sig själv, speciellt på Evas lektioner. Efter att han träffade Eva förändrades han på ett positivt sätt.
4. Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Han tyckte att det var kul att alla de populära tjejerna skulle vara där, men samtidigt så kände man att han inte riktigt ville. Han tyckte inte att han passade in där och under mötet pratade han inte.
söndag 14 mars 2010
Svar:
- Ny personlighet
- nya vänner
- En flickvän, eller någon han kan ha sex med.
lördag 13 mars 2010
Svaren på frågorna.
Gustav gillar att läsa och skriva ganska mycket. Gå och ta en fika en söndag morgon är något som passar honom.
De förväntningar han har är i princip att få en flickvän eller en tillfällig tjej att ha sex med, skaffa sig en massa kompisar som har likadana intressen och få en helt ny personlighet.
2. Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
Hon var som en vän till honom, de pratade och skrattade som vanliga vänner gör och det var ganska bra tycker jag.
3. Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
Han vågar och visar mer av sig själv. Han fick nästan en ny personlighet.
4. Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Han var ganska glad att få vara på ett möte med Elin och de snygga tjejerna. Men det kändes som om han inte var så säker på sig själv, han fick en känsla att Jacob inte gillade eller accepterade honom eller Elin.
torsdag 11 mars 2010
Svar
Han gillar att läsa och skriva och att umgås med sin familj och vänner.
Hans mål är att få en flickvän, eller bara ha sex med en tjej, han vill även ha nya kompisar med samma intressen och en ny personlighet.
2. Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
Hon är som en vän, de snackar och umgås precis som vänner skulle kunna göra. Det känns som om de inleder en romans.
3. Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
Han pratar mer och blir mer utåtriktad. Han tar för sig mer än han gjorde innan.
4. Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
Han tycker att det skulle vara kul att vara mer med Elin. Han blir uppmuntrad av sina kompisar att gå för att träffa de snygga tjejerna på mötet. Det känns inte som om han går dit för att han vill vara med och skriva i tidningen utan för att träffa de snygga och populära eleverna.
måndag 8 mars 2010
Boksamtal 1
Den här gången har vi lyssnat på er och valt ut ”en ungdomsbok, om ett tonårsliv, normalt, inte med vampyrer och hit å dit.”
Inför första boksamtalet tisdagen den 16 mars kl. 8.10 – 9.00 ska alla ha läst s. 3-79. Har Du inte läst ALLA sidor får Du inte delta på boksamtalet. Senast måndagen den 15 mars kl. 8.00 ska alla ha svarat på de fyra frågorna nedan. Har Du inte gjort det får du inte vara med på boksamtalet. Rubrikerna för dina fyra inlägg ska vara frågan och kom ihåg att lägga dit ”etiketten” i form av ditt namn.
1, Vilka intressen har Gustav och vilka förväntningar har han på gymnasiet?
2, Hur uppträder Eva mot Gustav på kaféet?
3, Hur förändras Gustav sedan han träffat Eva?
4, Vilka känslor har Gustav på mötet med skoltidningen?
På boksamtalet ska du vara beredd på att läsa upp dina bloggsvar. Du ska även ha valt ut en episod, som du tycker är extra intressant. Du ska vara beredd att ge smakprov ur texten.
Ni träffar Karin Ahlstedt i biblioteket.