onsdag 14 april 2010

Frågor från Johanna

.2. Omslaget. Jag får jämt kommentarer från skolbibliotekarier och lärare att det är dumt att det är så rött och tjejigt trots att det är en kille som huvudperson, men inga killar kommer spontant att plocka upp den här boken (om de inte blir tvingade av sina lärare!). Är det en tjejbok? Varför, varför inte?

Jag tycker att omslaget är väldigt ''tjejigt' eftersom det är mycket rosa, blommor m.m men däremot så tycker jag att innehållet är varken tjejigt eller något annat utan det är neutralt och kan läsas både av tjejer och killar. Även om det är en kärleks bok så tror jag att vissa killar kan känna igen sig vid Gustavs situation. Därför är det en neutral bok men omslaget lockar inte killar till att läsa boken .Jag tror även de som är äldre lockas inte till denna bok p.g.a av att den är en ungdomlig bok.

3. Hade den här historien funkat om Gustav varit en tjej? Om nej, vad hade inte funkat?
När jag började skriva den hade jag nämligen aldrig skrivit om en kille som huvudperson förut, visste inte hur det skulle gå. Det var lite osäkert för mig i början.

Jag tror inte det hade fungerat ''relationen'' mellan lärare och elev. Det låter nog fördomsfullt men det är mer oskyldigt när det är en kille medans det känns mer skyldigt när det är en tjej. Men jag säger inte att det är omöjligt.

4. Är det viktigt hur folk ser ut? Varför?
Jag har med flit inte alls varit så noga med det i någon av mina böcker. Sätter oftast bara några få saker som att Elin har rött hår, Eva har en fin nacke, osv, men aldrig några helbeskrivningar.


För mig har utseendet ingen betydelse men det är alltid mycket roligare ifall du inte beskriver personerna så detaljerad eftersom det är roligare att använda sin fantasi och på så sätt blir boken mycket bättre samma gäller för miljön . Så klart ska du ge några ledtrådar så man inte cyklar, typ jag har ett så ganska brett fantasi så fort ingen ger några ledtrådar tror jag att jag är i Amerika och ja då föreställer mig karaktärerna som kändisar.

5. Är det realistiskt att tro att man kan förändra sig så mycket som Gustav hoppas på inför gymnasiet?

Klart det är realistiskt. Jag menar det är många som har förväntningar men det är inte alla som uppfyller dessa förväntningar. Gustav hade för höga förväntningar enligt min uppfattning , han var blyg och ganska feg och det var nog därför han inte uppfyllde allt. Sure, om man verkligen vill så kan man men det kommer att vara tufft att var någon man inte är och oftast kommer ditt riktiga jag ut på ett eller annat sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar